OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Cibuľa

Cibuľa je považovaná za prírodné antibiotikum. Je príbuzná cesnaku. Je to dvojročná rastlina s vitamínmi B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, a s minerálnymi látkami, ako draslík, fosfor, horčík, mangán, vápnik, zinok, železo. Kedže reguluje krvný cukor v tele, odporúča sa najmä diabetikomÚčinne látky cibule pomáhajú pri vykašľavaní nahromadeného hlienu a uvoľňujú priedušky. Zázračným liekom proti bolestiam hrdla je Cibuľovo-medová šťava. Podľa druhov cibule, biela cibuľa má aj najviac ochranných a liečivých účinkov. Červená cibuľa sa hodí hlavne do surových šalátov. Považuje sa za pochuťkovú cibuľu. Pór je ďalším, však o niečo slabším variantom cibule, jeho účinky sú však rovnaké. Existuje veľa druhov, ako napríklad: holandská = plosko-okrúhla, zittauská = obrovská okrúhla, braunschweická = červená, makóska = maďarská cibuľa, erfurtská = svetlo-červená, ...

Priaznivé účinky cibule (tiež je známa ako univerzálny liek) na naše zdravie :

1 ) posiľňuje imunitný systém,
2 ) účinne pôsobí na dýchacie cesty (dovoľuje nám lepšie dýchať),
3 ) odstraňuje prítomné infekcie,
4 ) dezinfikuje ústnu a nosovú dutinu,
5 ) zaberá pri bolestiach v hrdle,
6 ) zmenšuje riziko aterosklerózy,
7 ) zmenšuje riziko trombózy,
8 ) riedi krv,
9 ) znižuje krvný tlak,
10 ) rozpúšťajú hlien a uľahčujú vykašliavanie,
11 ) podporuje správnu funkciu srdcovo-cievneho systému,
12 ) podporuje pri liečbe cukrovky,
13 ) znižuje hladinu cukru v krvi,
14 ) je výbornou prevenciou proti osteoporóze,
15 ) znižuje horúčku,
16 ) zlepšuje procesy trávenia a vstrebávania,
17 ) pozitívne vplýva na činnosť pečene,
18 ) stimuluje produkciu stresových hormónov (obsahuje endorfíny šťastia)
19 ) zabraňuje infekciám,
20 ) podporuje činnosť obličiek,
21 ) hydratuje pokožku,
22 ) pomáha pri poruchách spánku,
23 ) upokojuje nervy.


Časti cibule :





1. Tobolka
2. Listy
3. Cibuľka







 

 


 

  • Opis rastliny:

Cibuľa patrí k druhom, ktoré majú celoročnú potrebu. Významnou sa stala pre svoje liečivé účinky, typické oleje a pre svoju chuť. Svoj charakter má stepný, čiže má veľmi rada slnečné žiarenie. Nepotrpí si na veľkú spotrebu vody, pretože jej korienky majú veľkú saciu schopnosť.​ Plodom tejto rastliny je tobolka (cibuľa), guľovitého a plocho-guľovitého tvaru, ktorá slúži ako rezerva rastliny. Korene rastú plytšie. Listyjednoduché, duté, valcovité, zašpicatené, voskovo-oinovatené, tmavozelené. V 2. roku vyrastá do výšky 0,6 až 1,1 m. Stonky sú ukončené dlhšie stopkatými, bledo-zelenými kvetmi. Napríklad cibuľa kuchyňská“ dorastá 0,3 m do výšky, svojou  rúrkovitou stonkou, cibuľa má kužeľovito-vretenovitý tvar. Začiatkom, alebo v priebehu 2. roka vypučí z cibule do výšky 0,7 - 1,3 m, rastúcich 2 - 5 kvetných stvolov. V každej tobolke sú 2 semienka.


 

Pestovanie cibule


Cibuľa je dvojročná rastlina. V 1., alebo 2. roku si vytvára vlastnú cibuľu. Z priesad možno vypestovať druhy cibúľ s krátkou vegetačnou dobou. Tak získame skoro zelenú, jedlú cibuľu. Z cibuliek sa dnešnej dobe oplatí pestovať  iba zelenú cibuľku, ostatnú cibuľu môžeme pestovať zo semena. Výhodou sadenia cibuliek je, že rýchlejšie rastieúroda dozrieva viac. Cibuľu vhodnú na konzumovanie môžeme získať zo semena, ktorá dozrieva v auguste, je vhodná aj na uskladňovanie. Cibuli sa darí v každej dobrej, hlboko skyprenej záhradnej zemine, vystavenej priamemu slnečnému žiareniu.

 

Odporúčame / Neodporúčame sadiť, ako ďalšiu plodinu po cibuli :

Odporúčame: hrach, kaleráb, kapusta, reďkovka, červená repa
Neodporčame: n
eskorý karfiol, pór, cesnak
Môžu byť: 
mrkva, zeler, čierny koreň, šalát, uhorky, rajčiaky, patizón, zemiaky, kukurica





 

(Zdroj informácií: http://sk.wikipedia.org/wiki/Cesnak_cibu%C4%BEov%C3%BD)

(Zdroj fotografií: pixabay.com)