OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Čierne korenie

Korenie je prírodná korenina, ochutenina, ktorú používame na zlepšenie, alebo vytvorenie chuti do jedla. Čierne korenie je najznámejším korením po celom svete, používame ho bežne všetci. Najčastejšie ho dostaneme zakúpiť v mletom stave, no v regáloch obchodov nájdeme aj v celistvom, sušenom. Ako plod, ho vytvára bobulovitý ker, no bežné korenie ako ho poznáme, je vysušený plod rastliny. Ako ochucovadlo má ostrejšiu chuť. Obsahuje éterické oleje, šrkob, sacharidy, enzými, mastné oleje, chavicín, piperín, pirolín a živicu. Používanie čierneho korenia do jedál, ktoré si chceme ochutiť, môže prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu a to svojou látkou, ktorú obsahuje - piperín. Piperín je štipľavou látkou, ktorá umožňuje nášmu telu viac vstrebávať živiny z potravy, ktorú pravidelne konzumujeme. Jeho obsah v čiernom korení je 5 - 9 %. Taktiež piperín: zlepšuje prenos amino-kyselín, pôsobí na enzými pečeni, posilňuje anti-oxidačnú ochranu, v kombinácií s kurkumínom je prírodné anti-depresívnum. Ľudia užívajúci lieky, by sa mali vyhnúť nadmernej konzumácií korenia kvôli piperínu a látkam, ktoré tlmia účinky pečeňových enzýmov.


 

 

(Zdroj informácií: http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceutika_vo_vyzive/cierne_korenie.aspx)
(Zdroj fotografií: Pixabay.com)