Cícer
Cícer delíme na
4 poddruhy:
- Monocícer (napríklad: cícer baraní)
- Chamaecícer (v ázijských oblastiach)
- Polycícer (25 trvaliek)
- Acanthocícer (v strednej Ázií).
Cícer pochádza z rodu bobovitých rastlín (ako šošovica, hrach siaty, fazuľa obecná), známych je jeho 43 druhov. Mimo potravín sa pestuje, aj ku kŕmnym účelom pre zver. Avšak je prevažne známy pod názvom, ako rímsky hrach, alebo španielska fazuľa. Bol domestifikovaný už v dávnych dobách a pestovaný, ako strukovina - ako je aj do dnes. Cícer je jednoročná, alebo vytrvalá rastlina. Rastlina má na sebe žľazovité chĺpky. Má veľký obsah vlákniny, ktorá pomáha pri zápche. Obsahuje aj vápnik, veľa železa, bielkovín, vitamín B, draslík a kyselinu listovú. Je vhodný pre celiatikov (ktorí nemôžu strukoviny) , pretože neobsahuje lepok.
Ich výhodou nie je len chuť a dobré zasýtenie, ale aj účinky pre Vaše zdravie:
1 ) Podporuje trávenie,
2 ) Pomáha proti žalúdočným problémom,
3 ) Slúži, ako prevencia pred osteropózou,
4 ) Má afrodiziakálne účinky,
5 ) Slúži, ako prevencia pred onkologickými ochoreniami,
6 ) Pomáha pri srdcovo-cievnych ochoreniach,
7 ) Znižuje hladinu cholesterolu,
8 ) Pomáha pri cukrovke (znižuje hladinu cukru v krvi),
9 ) Pomáha pri zápche (vďaka vláknine)
10 ) Je výborným antioxidantom,
11 ) Pomáha pri problémoch s nízkou imunitou,
12 ) Pomáha pri liečbe asterosklerózy.
-
Listy, kvety a plod cíceru:
Rastlina má
zložené listy, striedavého typu a má aj
úponky. V zložených listoch
má 3 až viac lístkov, ktoré sú na okrajoch zubatého tvaru a palisty sú na okrajoch tiež zubaté. Korunka má typické kvety bôbovitého druhu, ktoré sú sfarbené na bielo, fialovo, ružovo. Tyčiniek má 10 a 9 z nich je zrastených nitkami a 1 tyčinka je voľná. Plod je plochého tvaru, struk, ktorý obsahuje 1 až 10 semienok, guľatého tvaru.
Pestovanie cíceru
Pestujú sa 3 hlavné typy cíceru:
Desi - vyznačujúci sa malými, tmavšími semenami a hrubšími chĺpkami.
Bombay - semená rovnako tmavej farby, avšak o niečo väčšie, ako odroda Desi.
Kabuli - Odroda so svetlejšími a väčšími semenami. Vyznačujúce sa kučeravými chĺpkami.
Cícer je suchomilná ratlina, darí sa jej v suchých oblastiach. Na začiatku počas procesu klíčenia, potrebuje rastlina najviac vlahy, ale neskôr keď sa vytvorí koreň, musíme dávať rastline menej vody, pretože jej to už skôr uškodí, ako pomôže. Ideálna teplota pôdy je 8 - 10 C° (teplomilná rastlina). Cícer vysievame v apríli, do hĺbky 4 - 7 cm. Vyhovujú mu však ľahšie pôdy pieskové, prípadne hlinito-pieskové. Neznáša priame hnojenie vápnikom a maštaľným hnojom. Dôležité je odburiňovanie a kyprenie pôdy počas vegetácie (80 - 100 dní). Struky zbierame žltkasté, keď sú zrelé.
(Zdroj informácií: http://najmama.aktuality.sk/clanok/230289/cicer/)
(Zdroj informácií - kniha: VAUGHAN, J.G., GEISSLER, C.A., The New Oxford Book of Ford Plants [s.l.]: Oxford University Press, 2009. ISBN: 978-0-19-954946-7)
(Zdroj obrázkov: pixabay.com)