Batát
Batát je koreňová hľuza „povojníka batátového“. Patrí do čelaďe pupencovité. Pochádza so strednej Ameriky. Osahuje cukor a škrob. Plod býva predovšetkým nepravidelného tvaru, je to plodina podobná zemiaku a je sladká. Používa sa aj ako krmivo pre zver, kvôli veľkému obsahu železa. Zkladá sa zo 70 % vody, 18 % škrobu, a 6 % cukru - dokopy 24 % sacharidov. Patrí medzi najvýznamnejšiu zeleninu vďaka vysokému obsahu látok ako: betakarotén, draslík, kyselina chlorogenová, kyselina kávová, luteín, zeaxantín, nerozpustná vláknina, pektín, rastlinné steroly, vitamíny A, B, B6, C, E, obsahuje hlavne fruktózu, glukózu, a sacharózu.
Účinky pre
zdravie :
1 ) Prospieva imunitnému systému,
2 ) Prospieva hojeniu rán,
3 ) Prevencia pred očnými chorobami,
4 ) Prevencia pred srdečnými chorobami,
5 ) Prevencia pred mŕtvicou,
6 ) Prevencia pred depresiou,
7 ) Prevencia pred nespavosťou,
8 ) Obmedzuje riziko vzniku rakoviny,
9 ) Znižuje hladinu cholosterolu
10 ) Účinná potravina proti obezite,
11 ) Pôsobí proti vzniku zápchy,
12 ) Pôsobí proti divertikolóze,
13 ) Pôsobí proti hemoroidom,
14 ) Ochrana pred aterosklerózou,
15 ) Kyselina kávová účinkuje proti chorobe AIDS,
16 ) Znižuje krvný tlak.
Rastlina má vytrvalú byľ s plazivými stonkami a zhrubnutým koreňom vážiacim 0,5 - 5 kg. Kvety sa vytvárajú veľmi zriedkavo. Kvet veľkosti 3 - 7 cm býva rôznej farby od modrej až po červenú. Listy sú trojboké, majú pestrú paletu farieb, od svetlo-žltej cez zelenú, oranžovú až po tmavú a čiernu.
Pestovanie batátu
Pestujeme ich v záhonoch. Rastliny nemajú radi mráz a ťažké mokrasté pôdy, preto ich musíme vysádzať na vonkajšie stanovište až v 2. polovici mája. Nie je na škodu predtým hľuzy predpestovať v interiéry, no zakorenia aj ponorené čiastočne vo vode. Vysádzame už zakorenené a vyrastené rastliny. Zavlažujeme
mierne. Vyžadujú
svetlé a teplé miesto, chránené pred
vetrom, nie však na
priame slnko.
Skladovať by sa mali pri 13 - 15 C°. Počas vegetácie vyhovuje teplota okolo 24 C°. Pre pestovanie používajme ľahšie substráty. Batáty rastú v pôdach s pH 4,5 - 7. U nás môžme pestovať ranné odrody s krátkou vegetačnou dobou - ako jednoročné s jesseným zberom úrody, pred príchodom prvých mrazov.
(Zdroj: Obrázky sú použité z pixabay.com)
(Zdroje informácií: http://citrusar.sk/zelenina/zemiak_batat.html,
http://sk.wikipedia.org/wiki/Bat%C3%A1t)