Kel
Kel (ružičkový) pochádza z čelade kapostovité. Je dvoj-ročnou zimnou zeleninou. Jeho plodom sú malé ružičky, ako aj vyplýva z jeho prídavného názvu. Sú stredne zelenej farby, štruktúrou povrchu na pohľad podobné hlávkovej kapuste. Poznáme viaceré odrody kelu, ako napríklad: Rosella, Falstaff, Roodnerf, Dolores, Lunet. Obsahuje 3/4 vody, prvky ako: bielkoviny, draslík, kyselinu listovú. Vitamín B1, C, E a K. Minerálne látky ako sú selén, vápnik, síra, fosfor, horčík a železo. V starších dobách používali liečitelia kel pre svojich pacientov.
Ako však vplýva na naše zdravie ?
1 ) Zlepšuje fyzickú kondíciu,
2 ) Má proti-stresové účinky,
3 ) Pomáha nám pri problémoch súvisiacich so sústredením,
4 ) Pomáha pri diétach,
5 ) Odvodňuje,
6 ) Pomáha pri ťažkostiach pečienky,
7 ) Zvyšuje cholesterol,
8 ) Zvyšuje imunitný systém,
9 ) Priaznivo pôsobí pri kožných ochoreniach.
Pestovanie ružičkového kelu
Ružičkový kel je jeden z náročnejších zelenín na pestovanie a to hlavne v premene teplôt na zimné obdobie, pretože plody (ružičky) kelu môžu začať hniť. Môžeme ho chrániť pred slnkom - zakrytím slamou, alebo podobne a pred hnilobou tak, že rastlinku spolu s koreňom presadíme na 2. stranu záhrady, záhonu atď. Dávame ho do sponu 50 - 60 cm. Hnojíme ho maštalným hnojom, alebo kompostom. Zberať úrodu môžeme po 5 a pol mesiaci. Sejeme v 1/2 apríla.
(Zdroj: http://www.pluska.sk/izahradkar/uzitkova-zahrada/ovocie-zelenina/chcete-zacat-pestovat-ruzickovy-kel-vyzbrojte-poriadnou-davkou-trpezlivosti.html)
(Zdroj fotografií: Pixabay.com)