OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Karfiol


Karfiol pochádza z čeľade kapustovité. Získali sme ho sadením divokej hlúbovej zeleniny, ako kapustu, kel a kaleráb. Patrí medzi jednu s najzdravších druhov zeleniny. Obsahuje vitamíny B6, B12, C, D, E, H, K, ďalej karotén, niacín, tiamín, riboflavín, a kyselinu listovú. Prvky ako sodík, vápnik, draslík, mangán, fosfor a menej obsahu mangánu, medi a zinku. Plodom rastliny sú veľké, biele ružice, ktoré majú hmotnosť okolo 650 g. Je označovaný za veľmi zdravú a dietnu zeleninu, čo je aj pravdou:
 

1 ) Pomáha pri liečbe obličiek,
2 ) Znižuje riziko nádorových ochorení,
3 ) Znižuje krvný tlak,
4 ) Znižuje riziko vzniku cukrovky,
5 ) Napomáha našim kĺbom - znižuje reumu pri pravidelnej konzumácií,
6 ) Slúži ako prevencia rakoviny hrubého čreva,
7 ) Pomáha pri vypadávaní vlasov,
8 ) Pomáha regenerovať bunky,
9 ) Pomáha krvotvorbe,
10 ) Priaznivo pôdobí pri zápaloch pokožky
11 ) Napomáha zapríčiniť porážke a infarktu,
12 ) Podporuje imunitný systém,
13 ) Predchádza rôznym infekciám.
 
Varovanie: Pri nadmernej konzumácií môže spôsobiť ťažkosti pri trávení, nadúvanie a hnačku.


Pestovanie karfiolu: Dôležitý pri pestovaní je predovšetkým výsev danej odrody v správny čas. Podľa obdobia zberu, delíme karfiol na letne jesennú, letnú, skorú a na zimnú odrodu. Môžeme je predpestovať v skleníkoch, alebo pareniskách. Sadeničky by mali byť otužené. Cez celú vegetačnú dobu musíme karfiol zalievať pravidelne, je to preň dôležité. Počas obdobia sucha, zalievame minimálne 1x za 2 týždne. (22 l - 1 m2) Pred veľkým žiarením predídeme tak, že zviažeme listy nad ružicou karfiolu.




(Zdroje informácií: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kv%C4%9Bt%C3%A1k,
http://plnielanu.zoznam.sk/c/2951/karfiol-je-hotova-superzelenina-bojuje-proti-
rakovine-aj-za-zdrave-klby)
(Zdroje fotografií: Pixabay.com)